Een stukje geschiedenis

Wereldwinkel Haren

Een stukje geschiedenis

De wereldwinkel bestaat al ruim 40 jaar. In het prille begin werden er producten uit ontwikkelingslanden vanuit een garage aan de Rijksstraatweg verkocht.  In 1981 verhuisde de winkel naar het “Derde Wereldpand” aan de Hortuslaan, dat gedeeld werd en wordt met de Stichting Rommelmarkt. Het pand is eigendom van de gemeente en kreeg de naam “Havos”, Haren Voor Ontwikkelings Samenwerking.

Landelijke Vereniging Wereldwinkels

Na enige tijd sloot de wereldwinkel zich aan bij een overkoepelende organisatie van wereldwinkels die zorgde voor professionalisering en gezamenlijke inkoop. Alleen producten met het Fairtrade label werden er verkocht.

Na verloop van tijd voelde de wereldwinkel zich minder thuis in deze “keten” en besloot een zelfstandige winkel te worden, die alleen maar gerund wordt door vrijwilligers. Sinds 1 januari 2016 wordt er nu helemaal zelfstandig ingekocht bij eerlijke tussenhandel en ook rechtstreeks bij producenten in ontwikkelingslanden. Af en toe krijgt de wereldwinkel bezoek van zo’n producent, zoals van een zilversmid uit Nepal. Klanten in de winkel kunnen zo zien hoe de zilveren sieraden met de hand worden gemaakt.

Een leuke cadeauwinkel

Afgezien van het ideaal van Fairtrade is de wereldwinkel gewoon een erg leuke cadeauwinkel. Je vindt hier creatieve spullen die je nergens anders in de omgeving tegenkomt!